ÜNİVERSİTEMİZ ZİRAAT FAKÜLTESİ MANDACILIK KONUSUNDA TEKNİK GEZİ DÜZENLEDİ
Gönderen basin - Aralik 13 2018 14:47:43

KOP İdaresi Başkanlığı  tarafından desteklenen, Üniversitemiz  Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce yürütülen, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yozgat Manda Birliği ortaklığında KOP-TEYAP "Mandacılık Yozgat’ta Marka Haline Geliyor (Yozgat İli Manda Yetiştiriciliğinde Verimlilik, Süt Hijyeni ve Kalitesini Artırma)” projesi kapsamında teknik gezi düzenlendi. Proje kapsamında gerçekleştirilen teknik gezide modern manda yetiştiriciliği yapan işletmelerde kullanılan teknikler, manda sütünün işlenmesi ve değerlendirilmesi hakkında bulgular  elde edildi.

Haber Metni
KOP İdaresi Başkanlığı  tarafından desteklenen, Üniversitemiz  Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce yürütülen, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yozgat Manda Birliği ortaklığında KOP-TEYAP "Mandacılık Yozgat’ta Marka Haline Geliyor (Yozgat İli Manda Yetiştiriciliğinde Verimlilik, Süt Hijyeni ve Kalitesini Artırma)” projesi kapsamında teknik gezi düzenlendi. Proje kapsamında gerçekleştirilen teknik gezide modern manda yetiştiriciliği yapan işletmelerde kullanılan teknikler, manda sütünün işlenmesi ve değerlendirilmesi hakkında bulgular  elde edildi.






























12 Manda üreticisinin katılımcı olarak yer aldığı teknik gezide İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale ve Balıkesir illerinde bulunan modern manda yetiştirme ve süt işleme tesislerinde inceleme yapıldı. Proje koordinatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin tarafından yapılan teknik gezide İzmit Kandıra’da bulunan Buffa Çiftliği, İstanbul Edirne ve Tekirdağ’da  bulunan özel manda işletmeleri, İstanbul ve Çanakkale Manda Birlikleri, Balıkesir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde bir dizi incelemeler yapıldı.






























Konu ile bilgi ilgili bilgi veren Proje koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Orhan Ermetin “İlimizde ve bölgemizde Anadolu Manda ırkı yetiştiriciliği yapılmakta, aile işletmeleri şeklinde yapılanmış üretim şekli ile manda yetiştiriciliğinde süt veriminin çok az olduğu ve yoğurt, kaymak gibi süt ürünlerinin aile geçim kaynağı olarak devam etmektedir. Gezi yaptığımız işletmelerde İtalyan, Murrah ırkları ve melezlerinin olduğu, büyük ve ticari işletmelerde süt verimi ve karlılığın daha ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca manda sütünden elde edilen süt ürünlerinden (özellikle peynir çeşitleri) çok daha fazla gelir elde edilmektedir. Yozgat’ta üretilen manda sütünün değerlendirilmesi ve marka haline gelmesi için süt işleme tesislerine ihtiyaç vardır” dedi.